Valkosipulinen vuokaleipä

1243787004_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ohjeen löysin Muffariinan blogista ja sinne se oli löytänyt tiensä crème bonjour mainoslehtisestä.

Kaappiin oli jäänyt tuorejuustopaketti ja päätin kokeilla tämän jo kauan testauslistallani olleen ohjeen.
Helppo oli taikina, ei ihan niin löysä kuin ohjeesta luulin mutta kuitenkin löysempi kuin ”normaali” taikina. Käsin ihan vaan sekoittelin ja hiukan vaivasin mutta en todellakaan paljon..
Leipä on hyvvää! Vähän hankala leikata näin lämpimänä kun kuori on sen verran ”kova” ja sisus tosi murenevainen. Valkosipuli on makuna aika mieto eli ehkä jopa pikkuisen lisää sitä vois laittaa. Tämä maistuu myös jäähtyneenä ja seuraavana päivänä tösi hyvältä!

Ohjeen tein kaksinkertaisena, suluissa sen määrät ja omat muutokseni tähdillä merkittynä lopussa. Kahdella tähdellä merkkasin lisäkommenttejani valmistusohjeeseen.

3,5 dl vettä (7dl)
0,5 palaa hiivaa (1 pala (50g))
1 tl suolaa (2tl)
1,5 dl kaurahiutaleita (3 dl)*
6 dl hiivaleipäjauhoja (12dl)*
100 g valkosipulituorejuustoa (200g)*

Voitele vuoka (1,5 l) ja sirottele kaurahiutaleita vuoan pohjalle ja reunoille.
Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva ja suola.
Lisää muut raaka-aineet ja sekoita taikinaksi.
Siirrä löysähkö taikina vuokaan.**
Voit ripotella päälle esim kaurahiutaleita.
Kohota hyvin, noin 20 min. Paista 170 asteessa noin tunti.**

Ja sitten tähtien selvitykset:
Aineksia ei oikein ollut niitä mitä piti eli ”hiukan” sovelsin.
*Kaurahiutaleita (3dl tarvittiin) ei ollu kuin ½ dl eli lisäsin ½ dl riisihiutaleita mitkä olivat ainoita mitä kaapista löytyi ja sitten korvasin lopun 2 dl vehnäjauholla.
*Jauhoja (12dl tarvittiin) laitoin ohraa 2 dl, ruista 1 dl, grahamia 3 dl ja vehnäjauhoja loput 6 dl.
*Tuorejuustoa ei ollut kuin maustamatonta ja sitäkin 50g liian vähän mutta lisäsin siihen yhden ison valkosipulinkynnen, ripauksen suolaa, sokeria ja ruohosipulia ja go green ruokaa n. ½ dl (purkin jämän, juusto oli tosi paksua). Punnitessa näiden aineiden kanssa juustoa oli tarpeeksi.

**Taikinan vain heittelin vuokiin ja tasoitin vähän jauhotetulla kädellä. Kaksinkertaisesta taikinasta tein kolme leipää kun vuoat olivat pienempiä (niitä tummia ja ”teräväkulmaisia”)
**Leipiä kohotin mikrossa (johon laitoin desilitran kiehuvaa vettä tuomaan lämpöä ja kosteutta[idea netistä joltain J]). Kohoaminen kesti n. puoli tuntia mutta yksi leivistä näkyy vähän repeävän pinnasta joten olisi ehkä saanut olla hiukan enemmän.)
**Leivät olivat uunissa 50min, sitten siirsin leipiä alatasolta toiseksi ylimmälle ja sammutin uunin.

1243787104_img-d41d8cd98f00b204e9800998e