Tällä ohjeella on tehty monet kerrat hyviä sämpylöitä. :) Välillä pyöreitä kavereita, välillä neliöisiä mutta ainayhtä maukkaita.

Ohje kirjasta Kaarinan parhaat leivonnaiset (Kaarina Roininen) s. 30


5 dl maitoa tai vettä (käytin vettä)

30g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan

n. 1 tl suolaa

½ dl siirappia

4 dl grahamjauhoja

5-6dl vehnäjauhoja

¾ dl öljyä tai 75g margariinia


Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva. Lisää suola ja siirappi.

Alusta taikinaan jauhot sekä loppuvaiheessa öljy. Anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä.

Leivo taikinasta ranteen paksuisia tankoja jauhotetulla työpöydällä. Painele tangot kädellä aivan matalaksi ja ripottele pinnalle vielä jauhoja.

Leikkaa tangot terävällä veitsellä 6-7cm:n levyisiksi viipaleiksi. Pane sämpylät pellille leivinpaperin päälle. Kohota lämpimässä peitettynä.

Paista sämpylöitä 225 asteessa uunin keskitasolla 12-16 minuttia

Kuvassa toinenkin kuvaaja työssään :)