1244618817_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ampiaisenpesä (eli Pörriäispiirakka)
(halkaisijaltaan 30 cm vuoka)

Ohjeen löysin Makunautintoja Mimmin keittiöstä-blogista. Sieltä myös tuo ihana Pörriäispiirakka-nimi Nauru

Ihanan helppo oli valmistaa, vaikka pohjan teinkin vähän erilailla kuin ohjeessa käsketään. Taikinana oli kuitenkin hyvää. Hymy  Vuoka minulla taisi olla vähän pienempi mutta silti mahtui.

Maistaa ei piirakkaa voinut lämpimänä, kun se lähti poikakaverin äidille nimipäivälahjana..
Piirakka on maistettu ja oli hyvää. Appelsiini maistui kivasti pohjassa joka oli aika murenevainen. Päällyksessä ei tuntunut ne kookoshiutaleet mikä on hyvä mutta maistuivat kyllä kivasti. (en kamalasti tykkää köököshiutaleista mutta tässä ne olivat hyviä) Eli hauska ohje…Nauru


Suluissa tekemäni muutokset.

Taikina:

200 g kovaa leivontamargariinia tai voita (käytin pehmeää)
150 g sokeria ( 1dl = 85 g) (n.100g oli fariinia ja loput tavallista)
2 munaa (käytin yhden tavallisen ja kaksi kuorrutteesta jäävää keltuaista)
225 g vehnäjauhoja (1 dl = n.65 g)
2 tl leivinjauhetta
1 appelsiinin mehu ja ohuelti raastettu oranssi kuori ( jos et tykkää kovin voimakkaasta appelsiinin mausta, laita silloin vaan puolikkaan raaste) (minun appelsiinini oli niin pehmeä että kuorta tuli vain puolikkaan verran ja mehuakin vähän vähäisesti)

Kuorrutus:
2 valkuaista
150 g sokeria
100 g kookoshiutaleita ( 1 dl = n. 50 g)
2 rkl tummaa kaakaojauhetta siivilöitynä

Vatkaa pohjan rasva ja sokeri vaahdoksi, lisää munat ja vehnäjaho-leivinjauheseos sekä appelsiinimehu ja -kuori. Paista pohja voidellussa piirakkavuoassa 175-200 asteen lämmössä 20-25 min..siis lähes kypsäksi. (Pohjaa paistoin sen 20min 175asteessa.)


Tee pohjan paistumisen aikana kuorrutus. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää sokeri ja jatka vaahdottamista jotta saat paksun vaahdon. Lisää kuorrutuksen muut ainekset ja sekoita tasaiseksi.


Levitä kuorrutus paistuneen pohjan päälle, kts kuva. Paista vielä pörriäispiirakkaa 225 lämmössä niin että kuorrutus saa hiukan väriä. Varo, palaa helposti ! (minulla paistui n.9 min vierestä vahdittuna)


Kuorrutusta ei kannata kaataa kekona yhteen kohtaan pehmeän pohjan päälle, vaan levitellä se ympäriinsä pieninä kasoina ja sitten levittää esim. ihan ruokaveitsellä/ paistinlastalla hellällä otteella pohjan päälle..... ja sitten pörriäsipiirakka vielä uuniin, jotta kuorrutuskin saa väriä. Eläkä polta sitä.