Pirkko-tädin peltileipä

Tämä leipä on niin hyvää ja helppoa! Ja kaiken lisäksi "säilyvää" eli hyvää vielä seuraavanakin päivänä. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, hankalinta koko valmistuksessa on muistaa laittaa juuri käymään. :)

Ohjeen nappasin täältä.


Resepti:
1 litra haaleaa vettä
hiivapala
3dl kaurahiutaleita
2rkl suolaa
n. 1.3 kg jauhoja


Juuri pitää tehdä n. 12h aikaisemmin, eli vaikka illalla laittaa yön yli muhimaan tai aamulla iltaa varten. 1 litra haaleaa vettä, nokare (sormenpäänkokonen pala) hiivaa ja 3dl kaurahiutaleita. Nämä leivinliinan alle yöksi muhimaan.

Aamulla tuohon juureen lisätään loput hiivapalasta ja pari tasapääruokalusikallista suolaa, vehnäjauhoja n. 1,3kg. Tehdään sellainen taikina, joka ei ole mikään kova kiinteä pulla vaan aika pehmeä, olematta kuitenkaan löysä! Siis puolinapakka tavara, jonka voi pyöräyttää pellille mihin muotoon haluaa.
Sitten taikina jätetään kulhoon leivinliinan alle 30 min kohoamaan. Ripota jauhoja pinnalle, ettei kuoretu.
Tämän jälkeen kaadetaan taikina pellille, jossa on leivinpaperi, jolle on ripoteltu jauhoja. Levitetään taikina pellille kauttaaltaan ja taas ripotellaan jauhoa pinnalle. Annetaan kohota 30 min. Sitten pistellään taikinaan haarukalla reikiä ja laitetaan uuniin yhdeksi tunniksi paistumaan 200 asteeseen.
Jos haluat rapean kuoren, sammuta lämpö ja anna leivän muhia uunissa 15 min.
 


Tätä on tehty jo monet kerrat ja varmasti tulee tehtyä vielä monesti. Seuraavalla kerralla täytyy yrittää muistaa kuvata eri työvaiheetkin. :)